Dietetyk Kliniczny
Dietetyk (fr. diététique, łac. diaetetica, gr. d~aita) – wykwalifikowany specjalista ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Poprzez dobór odpowiedniej diety prowadzi profilaktykę chorób dietozależnych oraz jest odpowiedzialny za leczenie żywieniowe w różnych stanach chorobowych. Zajmuje się również upowszechnianiem wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia. Dietetyk w ogólnym rozumieniu jest interdyscyplinarnym specjalistą medycznym zajmującym się wpływem żywności i żywienia na zdrowie człowieka.
Zadania dietetyka:
- planowanie, nadzorowanie i wdrażanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego w różnych grupach ludności,
- profilaktyka i leczenie dietetyczne chorób dietozależnych,
- ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów oraz wydawanie stosownych opinii,
- rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu otyłości i niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego,
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia i stanu odżywienia pacjentów,
- prowadzenie oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia m.in. wśród dzieci, młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób w wieku podeszłym,
- ocena wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
- planowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności,
- planowanie żywienia dla osób w różnym wieku,
- planowanie jadłospisów - opracowywanie diet żywieniowych,
- opracowywanie procesu przygotowywania potraw i obróbki termicznej produktów żywnościowych,
- nadzorowanie żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.
Źródło: https://pl.wikipedia.org
Cena badania/zabiegu
Konsultacja + 7 dniowy jadłospis
170
Konsultacja + 14 dniowy jadłospis
250
Konsultacja + zalecenia
150
Kontrola
120
Edukacja w cukrzycy ciążowej
170
Zakres badania/zabiegu
W czasie współpracy, poza wizytami kontrolnymi istnieje możliwość konsultacji telefonicznej lub mailowej.
Nasi specjaliści